1. The primary function of blood in the human body is:
(a) To store energy
(b) To transport oxygen and nutrients
(c) To create muscles
(d) To filter waste
Ans: (b) To transport oxygen and nutrients
2. The plane stays in the air:
(a) By using air downward, creating lift
(b) By reducing gravity
(c) By using very fast engines
(d) By making itself lighter
Ans: (a) By using air downward, creating lift
3. Malleus, Incus and Stapes are part of:
(a) Outer ear
(b) Middle ear
(c) Inner ear
(d) Inner eye
Ans: (b) Middle ear
4. The correct passage way for sound vibrations through the ear is:
(a) Pinna → Ear → Canal → Ear drum → Cochlea → Brain
(b) Pinna → Ear drum → Canal → Ear bones → Cochlea → Brain
(c) Pinna → Ear bones → Cochlea → Ear drum → Canal → Brain
(d) Ear → Pinna → Ear bones → Canal → Ear drum → Cochlea → Brain
Ans: (b) Pinna → Ear drum → Canal → Ear bones → Cochlea → Brain
5. The vessels that carry blood away from the heart are:
(a) Veins
(b) Arteries
(c) Capillaries
(d) Lymph vessels
Ans: (b) Arteries
6. The plants need a transport system to:
(a) Produce flowers
(b) Move water and minerals to different parts of the body
(c) Grow taller
(d) Store energy
Ans: (b) Move water and minerals to different parts of the body
7. The scientist who is known as the father of genetics is:
(a) Gregor Luis
(b) Gregor Mendel
(c) Charles Darwin
(d) John Bateson
Ans: (b) Gregor Mendel
8. Allele A and B control a trait in which the allele A masks the expression of allele B. In such case, allele A is called:
(a) Recessive allele
(b) Co-dominant allele
(c) Dominant allele
(d) Interfering allele
Ans: (c) Dominant allele
9. Neutron is:
(a) Positively charged
(b) Neutral
(c) Negatively charged
(d) Partially positive
Ans: (b) Neutral
10. The mass of 1 mole of water (H₂O) is equal to:
(a) 16g
(b) 18g
(c) 20g
(d) 22g
Ans: (b) 18g
11. All of the following are organic compounds except:
(a) Ethane
(b) Chloroform
(c) Alcohol
(d) Water
Ans: (b) Chloroform
12. The chemical equilibrium is best explained as follows:
(a) The reaction in which the forward reaction stops completely
(b) The reaction in which the reverse reaction is faster than the forward reaction
(c) The reaction in which the rate of reverse reaction is equal to the forward reaction
(d) The reaction in which the concentration of reactants and products becomes the same
Ans: (c) The reaction in which the rate of reverse reaction is equal to the forward reaction
Most Important Links for Test Preparation:
